" Bacau istorie - Poveste din „Cartierul de Nord”
Urban Bacau facebook Urban Bacau Instagram Urban Bacau Youtube
urban bacau
Postat la data de 27 mai 2017


Bacau istorie - Poveste din „Cartierul de Nord” obiectiv bacau
Maidanul a fost cea mai bună şcoală de fotbal. Într-o perioadă în care calculatorul şi televizorul nu şi-a pus încă amprenta pe societate, copii băteau mingea cât era ziua de lingă pe maidan. Aşa au apărut fotbalişti, care nu aveau o pregătire specială de mici. Aşa au apărut echipe de cartier, cu jucători formaţi la „şcoala maidanului”.

Este și cazul Partizanului Bacău, o formaţie care aducea circa 3.000 de oameni la meciurile din Divizia C sau Divizia B. Între timp, atât fabrica cât și echipa de fotbal cu stadion cu tot au trecut în istorie. În locul în care, cândva, Cristofor, Ghica, Perju sau Rachieru umpleau inimile de pasiune și fericire, s-a ridicat un mall. E mai în ton cu zilele noastre și aduce profit mai repede.

De la echipa de cartier, la Divizia B

„Mergeam la antrenament în parc, după care, la întoarcere, ne mai opream pe Partizanul și dădeam centrări și șutam la poartă”, își amintește Vali Cioancă. Din gașca din cartier care s-a apucat de fotbal mai făceau parte Cărpuci, Chitaru și Ursachi. Cei patru înoptau pe Partizanul și se jucau cât era ziua de lungă. „Nu aveam cine știe ce cunoștinţe de fotbal, în schimb aveam școala maidanului. Era frumos. Atunci când reușeam să păcălim paznicul, ne jucam cât e ziua de lungă. Nici terenul nu arăta foarte bine, dar era numai bun pentru noi”, continuă Cioancă.

Partizanul anilor 70 era o echipă fără nume sonore. Cristofor, Roman, Vasile Lungu erau doar trei dintre fotbaliștii care au rămas doar în amintirea celor din cartier. Sosirea lui Grigore Sichitiu a însemnat și transformarea. Sichitiu a făcut curăţenie în lot și a încercat să apropie Partizanul de adevărata performanţă.
Promovare în Divizia B

1983 avea să fie anul de glorie a echipei. Cu o formaţie care a dominat e [alonul al treilea, Partizanul promova în Divizia B. Voinea – Margasoiu, Pitică, Rachieru, Dumea – Ghica, Cioancă, Usturoi – Moraru, Tocilă, Timofte (Perju), era echipa de bază cu care Partizanul a jucat cele mai multe meciuri în e [alonul al doilea. Din lot mai făceau parte, printre alţii, Metanie, Zălog, Bârbieru. Cu Gogu Munteanu antrenor, Partizanul a fost sperietoarea seriei 1. Ca nou promovată, echipa din Bacău a reu [it rezultate de excepţie, terminând pe poziţia a treia. „În 1980 am preluat echipa de la Sichitiu. Acesta plecase la Olimpiadă și conducerea m-a anunţat că sunt noul antrenor”, își amintește de acele vremuri Gogu Munteanu, care fusese jucător la echipă. „În 1983 am promovat în Divizia B. Am avut un lot extraordinar. Conducerea clubului ne-a asigurat tot ce trebuia și rezultatele nu aveau cum să întârzie”.
La primul meci în „B” a fost nebunie mare. Sorţii au decis ca Partizanul să întâlnească, în prima etapă, pe CSM Borzești. Rivalitate mare, dar și un adversar cu nume la acele vremuri. Și baza a suferit câteva modificări. S-a construit o tribună de metal care putea găzdui circa 2.000 de oameni. Insuficient pentru iubirea pentru Partizanul. „Îmi aduc aminte că a fost extrem de greu să intrăm la stadion”, povestește Cioancă. „Stadionul era plin, iar în afara lui o mare de oameni aștepta să intre”. Partizanul a învins cu 2-1. Portarul Gică Voinea a înscris din penalti în ultimul minut.

Un an mai târziu, Partizanul retrogradă în „C”. Pe la echipă se perindaseră jucători precum Doru Botez, Chitaru, David, Avasicei, Mănase, Năstruţ.

Dispariţi a

După 1989, Partizanul a mai reușit o promovare. Nu a fost de fapt o promovare, ci o păstrare a locului. Sistemul competiţional din România s-a schimbat și primele patru echipe aveau să-și păstreze locul în eșalonul al treilea. Se întâmpla în 1992, tot cu Gogu Munteanu antrenor. Partizanul a terminat seria 1 a Diviziei C pe primul loc, însă nu promova. Ulterior, echipa și-a schimbat denumirea în FC Cotidian, după care s-a desfiinţat. A dispărut și bază sportivă, locul ei fiind luat de un mall și de garaje. A dispărut și fabrica care a dat numele echipei, așa cum au dispărut de pe această lume și mulţi dintre cei care au format sau au condus Partizanul. Zona de nord a Bacăului nu mai suporta maidanul. Ca un făcut, nici jucători nu au început să mai apară. „E mare păcat. Maidanul a dat mulţi fotbaliști. Acum sunt blocuri și copiii nu mai au unde să se joace. Trec pe acolo destul de des și plânge sufletul”, încheie Vali Cioancă.

Articol by | gsp.ro | 27.05.2017

Vrei un website de succes ? Contactează-mă !

Telefon:0748 325 624 Email:stefan_laiu@yahoo.com

Stiri recente
Arhiva articole
Garanti Bank

© 2012-2017 Urban Bacau Media | Toate drepturile rezervate | Design by: Stefan Lăiu | Administrator: Nordist Bacauan | Logo by: SiiR Background Credit : This is Bacau