Urban Bacau facebook Urban Bacau Instagram Urban Bacau Youtube
urban bacau
Postat la data de 3 septembrie 2017


obiectiv bacau

bct
Obiectiv Bacău - Uitarea, destinul tragic al unei familii de boieri băcăuani: Lecca
Deşi a dat Bacaului şi ţării nouă parlamentari şi şapte prefecţi şi a lăsat în urma şcoli, spitale, biserici şi drumuri, despre familia Lecca nu se mai vorbeşte nici astăzi prea mult.

Puţine familii mari ale României au avut destinul tragic al familiei de boieri, militari de carieră, politicieni şi diplomaţi Lecca, din judeţul Bacău. Nu atât din cauza vicisitudinilor vremurilor prin care au trecut membrii ei, cât, poate, mai ales a anonimatului în care a împins-o orânduirea socială creată după al doilea Război Mondial. La 20 de ani de când istoria României se poate scrie, însă, singurul urmaş direct al familiei care se mai afla în ţară, Dumitru Lecca, se lupta să scoată la lumina puţinele dovezi care mai există în legătură cu aceasta. A putut întocmi, până acum, 13 pagini de manuscris, poate cea mai completă “monografie” a familiei în care apar mai puţin de 20 de nume ale înaintaşilor săi, dar despre care, în unele cazuri, nu a putut consemna decât cu ce s-a ocupat şi pentru ce ar fi trebuit să rămână în istoria locului.

“Bacăul – spune Dumitru Lecca – a avut, până la un moment dat, o stradă cu numele familiei mele. Dacă îmi aduc bine aminte, era chiar numele “General Lecca”. Şi comună Ungureni a purtat numele Lecca. A venit, însă o vreme când toate acetea s-au şters complet. Când am revenit în Bacău, după 1989 , şi am cercetat la Arhivele Statului, am descoperit ce mari eforturi s-au făcut pentru a nu mai există undeva înscrise aceste nume. Am descoperit lucruri curioase, chiar la nivel politic. De exemplu, unele personalităţi politice din Bacău au vorbit foarte mult de un bun prieten al familiei Lecca, Mircea Cancicov, un om important al vremii sale, dar incontestabil departe de rolurile pe care le-au jucat în istorie membrii familiei Lecca. Eu cred că în toată România este foarte greu să fie găsită o altă familie care a avut opt sau nouă politicieni de marcă, senatori şi deputaţi , şi şapte prefecţi de Bacău. Ei au condus acest judeţ, la un loc, foarte mulţi ani. Trecerea lor pe aici a lăsat urme: biserici, şcoli, spitale, drumuri. Cu toate acestea, în zona nu se mai ştia, nu se mai vorbea nimic despre familia Lecca. Am fost invitat la diverse manifestări culturale, literare etc. Foarte vag mai ştia câte cineva ceva”.

Istoria familiei Lecca este foarte complicată. Există multe păreri cu privire la geneza şi evoluţia ei. “Până la străbunicul meu – a opinat Dumitru Lecca – se fac multe ipoteze. După unii, familia are origine italiană, după alţii albaneza. Eu cred că mult mai probabilă este varianta italiană, de unde s-a ajuns şi în Albania”. Nişte regizori italieni au făcut şi un film pe această temă, pentru că familia Lecca are, în Italia, o istorie. Ei au vrut să cunoască şi filiera romană. Familia se trăgea din Corsica, pe care o stăpâneau. La un moment dat, au fost înfrânţi şi s-au răspândit în Spania, unde există dovezi clare (monumente, scrieri). Un membru al familiei a fost un general al lui Mihai Viteazul, Aga Lecca. Pe această filieră au venit italienii în România, să toarne filmul şi astfel au ajuns şi la Dumitru Lecca. Au văzut documentele pe care le deţine, dar şi statuia lui Mihai Viteazul din Bucureşti, pe soclul căreia apare numele lui Aga Lecca. Filmul lor a început la Suceava, ghidaţi de o carte a lui Octav Lecca despre boierimea romană. Apoi au ajuns la Bacău. “Mie – a mai opinat urmaşul familiei -, filmul lor nu-mi place prea mult: e o idee cam fantezistă. Scena fundamentală a fost filmată la biserică din Dealu Mare, unde un actor l-a întruchipat pe Aga Lecca. După ce îşi spune el replicile, pleacă spre altar, de unde ies eu, ca o idee de continuitate în timp a familiei. Eu cred că filmul putea spune mult mai multe despre ce au reprezentat membrii familiei. Pentru că ei chiar au însemnat ceva în acest judeţ şi în această ţară “.

Mormintele unora dintre membrii familiei Lecca se afla la bisica din Dealu Morii, în comună Ungureni. „Biserica a fost ridicată de un străbunic şi restaurată de generalul Lecca şi de bunicul meu – spune urmaşul familiei. De aceea, ei au fost îngropaţi în biserică, fiind ctitori. În vremea comunismului, mormintele au fost lăsate la locul lor, dar peste ele s-a turnat o nouă podea. Astfel, când am ajuns eu acolo, nu se mai vedea nimic. Culmea, la intrare era o placă, pusă de generalul Lecca, plasată într-un loc mai ferit, poate de aceea a şi rămas la locul ei. N-am mai cerut dezvelirea mormintelor, dar am solicitat să se pună, în zona aceea a bisericii, o placă, pentru a marca locul. În acele morminte sunt generalul Lecca, tatăl, un frate şi o soră ai lui şi bunicul meu. Mai este, la Geoseni, mormântul fratele bunicului meu, care a fost primar în această comună, care a făcut, cu soţia lui, biserica de acolo, şcoală şi baia comunală. Mormântul lui nu mai avea nici placă, nici cruce, nimic. L-am refăcut mult mai târziu. În satul Bogdăneşti (Traian) sunt fratele tatălui meu şi fiul său, la biserică ridicată de ei, iar al treilea frate al lui tata a fost îngropat în Bacău, în Cimitirul Central, dar mormântul său nu mai există, deşi avem act de proprietate asupra lui. Tatăl meu, Gheorghe Alexandru, a fost înmormântat în Bucureşti, la Bellu Militar, împotriva voinţei lui”.

Gheorghe Alexandru a fost diplomat de carieră. Ultima lui misiune a fost, în 1943, de ambasador al României pentru ţările nordice, la Stockholm şi Helsinki. Era un punct foarte important al diplomaţiei româneşti şi europene, pentru că prin ambasada României s-au dus tratativele între aliaţi şi ruşi. A fost un om informat şi, mai mult, fusese chiar sfătuit să nu se mai întoarcă în ţară, unde cărţile erau făcute, după război. A refuzat, însă, pe principiul că nimic nu-l putea opri să vină să aprindă o lumânare la mormintele fraţilor şi părinţilor, a bunicilor lui. Acolo voia să fie şi el înmormântat. Lucrurile au stat altfel de cum gândea diplomatul, pentru că tot Ministerul de Externe avea să fie concediat. „Tata – spune, astăzi, fiul său -, având o boală gravă de ochi, a scăpat de închisoare, dar i s-a fixat domiciliu obligatoriu în Bucureşti. De unde nu mai putea pleca. Singurul care a mai venit, ulterior, în Bacău, am fost eu, dar n-am mai ajuns în comună Letea sau în alte locuri. Lucrăm în sport, antrenorul unor echipe de baschet. Jucam şi în Bacău, dar veneam numai aşa: hotel, sală, trenul spre casă. Mă mai întâlneam, fugitiv, doar cu o rudă a noastră, avocatul Gheorghe Raileanu, o personalitate a Bacaului. O sală de judecata îi poartă astăzi numele. Era fratele soţiei unui frate al tatălui meu. Pe linie de descendentă, astăzi am mai rămas, ca moştenitori direcţi, eu şi un băiat al unui văr, care acum este în Elveţia. Evident, mai sunt copiii şi nepoţii mei. O rudă ceva mai îndepărtată trăieşte la Paris. Este un cunoscut om de ştiinţă”.
Pornind de la rolul familiei şi de la mărimea ei, se poate deduce că şi averea acesteia a fost pe măsură. Tot ce a avut familia s-a luat într-o noapte. Aş mai fi vrut ca o stradă a Bacaului să poarte, din nou, numele Lecca.

La Ungureni, de câte ori am fost, au venit oameni care ar vrea schimbarea numelui comunei în Lecca, aşa cum a fost. Numele actual le este străin, nejustificat. Dar, nu se întâmplă nimic. Sigur, totul e greu, dar un popor fără istorie nu există. De ce să o negăm? Probabil că dacă şi eu aş fi plecat din ţară şi nu m-aş mai fi întors, despre familia Lecca nu se mai auzea nimic. Scopul, de la început, a fost că numele ei să dispară definitiv. Tot eu m-am îngrijit, având în vedere opţiunile politice ale unora dintre înaintaşii mei, ca la sediul PNL din Bacău să punem un tablou, o fotografie mare care îi înfăţişează pe principalii dintre ei. La Radomireşti, sunt în faza avansată cu refacerea conacului familiei, care se afla pe lista monumentelor istorice “.

Articol by | UrbanBacau.Info | 3.09.2017
Bacau - Capitala Tineretului din Romania

Vrei un website de succes ? Contactează-mă !

Telefon:0748 325 624 Email:stefan_laiu@yahoo.com

Stiri recente
Arhiva articole

© 2012-2017 Urban Bacau Media | Toate drepturile rezervate | Design by: Stefan Lăiu | Administrator: Nordist Bacauan | Logo by: SiiR Background Credit : This is Bacau