Urban Bacau facebook Urban Bacau Instagram Urban Bacau Youtube
urban bacau
Postat la data de 4 septembrie 2017


obiectiv bacau

bct
Vechile nume ale străzii 9 Mai
Strada 9 Mai din Bacău se întinde de la intersecţia cu Mioriţei până la Policlinica Veche, unde se intersectează cu Calea Mărăşeşti. Este una din străzile principale ale Bacaului, care, în trecut, s-a mai chemat „Pavel şi Ana Cristea”, „Poet Grandia” sau „Bernath Andrei”.

Poet Grandia. De fapt, Grandea

În nomenclatorul străzilor din Bacău, apare ca un vechi nume al străzii 9 Mai ar fi fost „Poet Grandia”. De fapt, cred că este o greşeală de copiere, pentru că, mai mult ca sigur, e vorba despre Grigore Haralambie Grandea (1843 – 1897).

George Călinescu, în „Istoria Literaturii Romane”, îl descrie foarte plastic:
Grandea s-a născut dintr-o familie de romani macedoneni şi, ne spune tot Costache Radu, a urmat întâi medicina sub Carol Davilla, cu toate că nu avea nici o înclinaţie. Între 1861 – 1863 este medic militar însă renunţa şi se dedica literelor. „A profetizat înfăptuirea idealului naţional, publicând încă din 1866, la Liege, o poezie patriotică, în care a avut viziunea trecerii Carpaţilor, liberarea Ardealului, participarea Belgiei la războiul european , şi înfăptuirea României Mari” – ne spune acelaşi Costache Radu.
În anul 1897 este numit profesor suplinitor la gimnaziul din Bacău. Moare în acelaşi an şi este înmormântat în cavoul familiei Bâcu.

Bernath Andrei

Bernath Andrei este numele unui comunist ilegalist roman. Dar nu numai atât: a fost tatăl diplomatului Mircea Raceanu, condamnat la moarte în 1989, sub acuzaţia de spionaj. De fapt, pentru că a îndrăznit să-l critice pe Ceauşescu.

Mama sa, Ileana Pop (Ilonka Papp), căsătorită ulterior Răceanu, fusese muncitoare la Arad. Pe la 17-18 ani intrase în mişcarea comunistă. În împrejurări necunoscute fiului, i-a cunoscut tatăl – pe Bernath Andrei din Târgu Mureş. Pe la mijlocul anului 1935, au fost arestaţi amândoi ilegaliştii îndrăgostiţi. Bernath Andrei a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar ea, însărcinată, închisă la Văcăreşti. După ce-a născut, mama a ieşit cu copilul în braţe din puşcărie. Mai târziu, s-a căsătorit cu alt militant comunist, Grigore Răceanu, fost organizator al grevelor muncitoreşti din Cluj (1929) care a înfiat copilul. Link

Dar cine a fost Bernath Andrei? Liderul UTC, condamnat la 9 ani şi 11 luni de închisoare în 1936. A fost executat de soldaţii germani în lagărul de la Rabnita (Transnistria) în 1944.
Liderul UTC-ului din România fusese însă Bernat Andrei (Bernath Andor), de meserie tâmplar. La data procesului din Craiova avea abia 28 de ani. Şi alte două condamnări. Frecventase împreună cu Moghioroş şcoala cominternistă. Se remarcase pozitiv acolo, fiind desemnat conducătorul tineretului comunist din România. Organizarea tipografiei descoperite de Siguranţă a fost una dintre acuzaţiile ce i s-au adus în procesul de la Craiova. A primit aceeaşi condamnare ca Moghioroş. A făcut închisoare la Doftana, apoi la Caransebeş. Fiind evreu, l-au deportat, în 1942, în Transnistria. A fost executat în lagărul Râbniţa, în martie 1944, de soldaţi nazişti în retragere. Şi glorificat ca erou al clasei muncitoare în anii, 50. Avea un fiu cu ilegalista Ilona Papp (viitoarea Ileana Răceanu), Mircea Răceanu

Articol by | urbanbacau.info | 4.09.2017
Bacau - Capitala Tineretului din Romania

Vrei un website de succes ? Contactează-mă !

Telefon:0748 325 624 Email:stefan_laiu@yahoo.com

Stiri recente
Arhiva articole

© 2012-2017 Urban Bacau Media | Toate drepturile rezervate | Design by: Stefan Lăiu | Administrator: Nordist Bacauan | Logo by: SiiR Background Credit : This is Bacau