Azi, ANAF a fost la înălţime. Dacă tot e Înălţarea.

Azi, sărbătoare mare. Înălţarea Domnului. Şi dacă e zi de joi, băcăuanii sunt pe la muncă şi n-au timp de mers pe la biserică. Din păcate. Cam 20 de oameni am zărit pe la vreo 5 biserici prin oraş însă cerşetorii, în număr mult mai mare erau aliniaţi ca plutonul ce se pregăteşte de mers în aplicaţie. Câteva persoane în vârstă împărţeau pe ici pe colo nişte pacheţele. Cum e rânduiala la ortodocşi. Clopotele băteau în dezordinea tumultului deja prezent în oraş. Prin Săuceşti se organizase o comemorare a eroilor neamului la troiţa din centrul comunei. Poliţie locală, personalităţi locale şi veterani de război, câţi or mai fi în viaţă. Ceva sumar, organizat cu vreo 30-40 de persoane. Prin oraş oamenii mai degrabă forfoteau la cumpărături specifice. Dar văd la un moment dat la unul din magazinele din zona autogării, inspectorii ANAF. Pregăteau actele pentru un “premiu” de 1.000 de lei la un magazim mixt de mici dimensiuni.

Aşa, în prag de mare sărbătoare. Strada Mioriţei, o oră mai târziu. Alt magazin de mici dimensiuni, alţi inspectori, alt premiu de 1.200 lei. Merg după altă oră în comuna Luizi Calugăra şi pregătit să livrez ceva marfă, observ alţi inspectori ANAF care completau un proces verbal cu un alt premiu unui mic magazin din comună. Băi, îmi zic la un moment dat, ăştia nu-s ăia de erau beşteliţi săptămâna trecută de conducerea de la Bucureşti că au “planul” de amenzi mai mic cu 40% decât aceeaşi perioadă a anului trecut? Ba da. Şi iată că băieţii s-au pus pe recuperat banii “lipsă” din planul preconizat. La ce intensitate au lucrat azi, sunt sigur că deja au depăşit acest procentaj şi au trecut pe plus. Ăştia s-au înălţat cel mai mult azi, ziua asta nu a fost aleasă întâmplător ci în mod special pentru că forfota clienţilor i-a “asigurat” de un mare succes. Cine avea să închidă uşile magazinului azi? Chiar azi când se făcea vânzare? Era imposibil. Deci au lăsat ăştia fotoliile confortabile şi s-au pus pe treabă azi. Nu că le-ar păsa de neregulile la care apelează patronii ăştia mici, nicidecum, fix la paişpe’ îi durea.

Azi a fost necesar să găsească la orice “vizită” ceva anume, care să le permită amendarea cu o sumă frumuşică ce trebuie adusă la buget. Cam de 40% din sumele strânse anul trecut. Foarte bine că au făcut controalele, dar mă gândeam aşa că n-au timp şi de vreo Cora, vreun Metro, vreun Auchan sau Selgross. Nu! Ei au protecţie din partea statului. Maximă! În loc să calce pragul a 100 de agenţi economici ce au cifre de afaceri împreună cam de nivelul unui 0,1 % din vânzările unui hipermatket, puteau să-şi calce pe orgolii şi să verifice aceste imperii. Dar ei au preferat bodegile.La ăştia mici e mai simplu nu? Mai cochet. Ăştia s-au înălţat azi mai mult ca oricine. De mâine va fi linişte până scade procentajul planului de amenzi. Îi mai vedem acţionând pe la Crăciun, poate vin odată cu moş Crăciun. 

Lasă un răspuns