1000 locuri de parcare versus boscheţii neîngrijiţi de SSP.

Cine nu îşi aduce aminte de cifra magică 1000? Nu aia care alcătuieşte un mileniu, că aia e nu-i cunoscută de mulţi politicieni ce au dus România spre o analfabetizare progresivă, despre mileniu nu-i puteai întreba pe cei din Piaţa Victoriei în 9 iunie. Ei ştiau doar de 100, suta şi sandvich-ul înfulecat pe autocar. Eu mă refer la 1000 de locuri de parcare, alea promise în campania #schimb din 2016, aia cu care mânjea afişele electorale Piţi, seara-n dormitorul matrimonial. A mai vorbit edilul despre asta de atunci? Nu! El a vorbit de orice altceva decât despre ceea ce a specificat în campania electorală. Ce mari investiţii şi costuri ar fi avut pentru crearea unor locuri de parcare? Un buldozer care să niveleze terenurile pline de bălării ale primăriei, care ar fi consumat motorină cam cât a plătit pentru patinoarul din parcul Catedralei în ultimele 2 ierni, plus nişte pavaj ce ar fi costat cam cât fundiţa de la primărie, aia din perioada sărbătorilor de iarnă. Montajul îl făceau ăştia de la SSP care au profesionişti cu minimul pe economie şi care oricum fac treburile astea ce nu necesită prea multă “şmecherie”, ca să-l parafrazez pe Piţi în declaraţia de la Domniţa Maria.

Sunt atâtea terenuri lăsate în paragină printre blocurile din cartiere, încât putea depăşi cifra de vreo 3 ori. Când mă uit la grădinile imense din faţa unor blocuri unde cresc falnic răsadurile de roşii, mă gândesc cum ne înghesuim maşinile pe străzile înguste astfel încât trotuarele au devenit impracticabile. Nişte exemple de străzi unde noţiunea de trotuar a fost uitată? 22 decembrie, Letea, Aviatorilor, Henry Coandă, Bicaz, Proiectantului, Electricienilor, Prieteniei şi lista poate continua. Sunt zone între blocuri unde un buldozer şi nişte pavele ar crea locuri de parcare necesare decongestionării traficului, doar voinţa şi interesul le lipsesc ăstora.

Dar un amic îmi spune discutând despre asta, că acele terenuri sunt pregătite pentru nişte tunuri imobiliare care ar aduce bani frumoşi în buzunarele ăstora, n-o fi prost să facă locuri de parcare în detrimentul unor blocuri rezidenţiale. O fi având dreptate. Doar pe sensul de mers spre Narcisa, pe strada Garofiţei, pe dreapta, lângă calea ferată ar putea fi create 400-500 locuri de parcare pentru şi aşa foarte aglomerata zonă. Pe strada Letea, în locul grădinilor din faţa blocurilor, se pot face sute de locuri de parcare, gândindu-mă că e domeniu public şi primăria are dreptul să facă asta. Pe Alecu Russo, lângă Restaurant Boema, o altă locaţie ce poate fi transformată în parcare pentru circa 100 de maşini. Lista poate continua în orice zonă a oraşului unde molozul şi boscheţii terenurilor neîngrijite, pot dispărea în detrimentul unor locuri de parcare.

Abia atunci te poţi zburli la cei care parchează maşinile pe unde pot şi să le trimiţi Locala cu procesele verbale în mână. Din cele 73 de hectare de spaţiu cu buruieni regăsite pe domeniul public şi date SSP-ului pentru cosit, o bună parte face parte din terenurile neîngrijite şi părăsite ale municipiului. Scăpăm şi de sumele exorbitante de bani date ăstora pentru cosit dacă le transformăm în parcări. Ce zici Piţi? Te mai gândeşti? Ieşi un pic pe teren? Să mai lăsăm facebook-ul, zic. Hai să identificăm posibilităţile.

Lasă un răspuns