Concert de promenadă în Parcul Trandafirilor cu muzică militară!

Muzica Militară a Garnizoanei Bacău a susţinut, duminică, 01 iulie 2018, începând cu ora 12.00, un concert de promenadă în Parcul Trandafirilor, cu ocazia Zilei Muzicii Militare. Timp de o oră băcăuanii aflați în parcul Trandafirilor s-au putut delecta cu muzică de bun gust si o atmosferă mirifică creată de cei de la Baza 95 Aeriană Bacau.

Înființarea primei fanfare militare românești a fost menționată, pentru prima dată, în Regulamentul organic din 1/13 iulie 1831, care stipula funcționarea, la Iași, în cadrul Strajei Pământești, a unei fanfare militare. Astfel, intrau și își începeau slujba sub drapel ”ostașii muzicanți”, o fanfară fiind formată, conform prevederilor vremii, din ”1 tambur, 24 muzicanți și 8 toboșari”.

Prima muzică militară din Țara Românească a fost înființată la Craiova. Din primăvara anului 1831 au apărut și primele regulamente militare privind numărul ostașilor muzicanți care intrau în componența celor trei regimente înființate în 1830 în Țara Românească și în Moldova. Muzicile militare au avut un rol foarte important în diferite momente care au marcat istoria țării noastre, de la sărbători naționale, manifestări social-politice sau culturale până la prezența pe front alături de trupele românești.

În 1858, muzicile militare treceau de la străjile pământene la regimente. În 1859-1867, toate regimentele aveau și muzici militare. În 1864 a fost creat un departament special în cadrul Ministerului de Război, care avea în subordine toate muzicile militare. În Războiul de Independență, trupele au fost dotate cu fanfare și gorniști.

La 10 octombrie 1936, a luat ființă ”Școala elevilor muzicanți”, prima formă de învățământ muzical preuniversitar din țara noastră.

La 10 decembrie 1941, Inspectoratul Muzicilor Militare a fost restructurat, funcționând, în continuare, pe lângă Direcția Superioară a Infanteriei, sub denumirea Serviciul Muzicilor Militare. La 25 martie 1949, acesta s-a transformat în Secția Muzicilor Armatei, iar în 1965, în Inspectoratul General al Muzicilor Militare, ulterior — Inspectoratul General al Muzicilor Militare (1 mart. 1990). La 15 octombrie 2001, a devenit Serviciul Muzicilor Militare.

Tuturor care poarta sau au purtat semnul lirei pe umar ,gândurile mele cele mai alese, urări de bine şi prosperitate. Fie ca muzica să ne însoţească pretutindeni, să ne facă mai buni şi mai curaţi.
Vă urez succes deplin în munca dvs. de-a bucura inimile şi sufletele noastre dornice de muzică bună de fanfară.
LA MULTI ANI !

Îi puteti urmari într-o selectie video făcută astazi. Vizionare placută!

Lasă un răspuns