Urmează luna august. Păzea! Vin românii acasă!

Urmează luna august. Nimic anormal, doar că ne pregătim din nou de revenirea “stranierilor” pentru vacanţa anuală pe care o fac “acasă”. Vin într-un concediu binemeritat după un alt an în care au muncit pe brânci să strângă un ban pentru cei rămaşi acasă, pentru a învesti în noua casă ce şi-o construiesc în România, pentru a-şi plăti dările şi taxele în ţara ce ia “adoptat” pentru a munci. Revin să-şi vadă părinţii, surorile şi fraţii, copii lăsaţi pe la bunici sau pe la rude.

Urmează desigur un trafic infernal aşa cum ne-am obişnuit, şoselele fiind deja neîncăpătoare pentru cei rămaşi acasă. Dar e bine că mai revin românii acasă, locul unde pesedeul şi-a făcut de cap şi în ultimul an. Aşa au ocazia de a vedea pe “viu”, străzile şi mai distruse, blocurile mai degradate, parcurile mai neîngrijite sau preţurile mai mari decât în UE. Vor simţi pe pielea lor cum e să strângi bani un an de zile şi abia să-ţi ajungă pentru un concediu de 7 zile la Mamaia. Vor simţi şi trepidaţiile mai puternice de anul ăsta circulând pe Calea Barladului.

Va urma desigur o scumpire accentuată a preţurilor la carburanţi şi o depreciere serioasă a cursului valutar, aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani în care luna august a fost “altfel”. Totul “explodează” pentru că, nu-i aşa, vin românii ăia cu bani. Cei care-s diaspora şi nu-i importantă decât la vot, că în rest sunt “invitaţi” să muncească tot acolo. Vor vedea băcăuanii plecaţi în afară cum arată nişte petice, nişte garduri vii rase, o insulă de agrement ce s-a transformat în pădure. Vor vedea multe.

Vor exista şi cei reveniţi şi care fac parte din categoria “cocalari”, conducând haotic şi parcând unde vor muşchii lor că doar aici îşi permit, nu-i aşa? Vor reveni bucuroşi şi vor pleca din nou plini de regretul că nu au speranţe de a reveni definitiv acasă. Şi e păcat. Vor fi mulţi, pentru că suntem pe locul 2 în lume la statistica legată de migraţie. Va fi un 10 august în care se anunţă marele miting al celor ce s-au săturat de hoţia PSD-ului. Va urma luna august şi vom vedea ce fi.

Lasă un răspuns