#rezist a intrat în politică? De ce? Completează deputatul Viziteu.

Ieri am avut o întâlnire cu dl. Cernic Sebastian, membrul USR Bacău, dorind să-i adresez câteva întrebări. Am încercat să sintetizez răspunsurile în ceea ce veţi citi mai jos. A fost un set de 10 întrebări la care am încercat să obţin lămuriri.

Nordist : Cunoscut ca unul din liderii mişcării #rezist, cine e de fapt omul Cernic Sebastian?

Cernic Sebastian : Nu am fost liderul #rezist şi nu m-am erijat vreodată într-unul din liderii acestei mişcări, am fost doar unul din cetăţenii care au ieşit în stradă încă din prima zi, în 2017. Am continuat să ies în stradă fără să încerc a ieşi în evidenţă, dovadă că numele meu nu a apărut nicăieri în tot ce a însemnat mişcarea #rezist.

Nordist : Cum şi când ai hotărât înscrierea în USR? De ce USR?

Cernic Sebastian : Am avut intenţia de a intra în USR încă de la începutul anului 2017, când am şi aderat cu adeziune la această formaţiune politică. Am renunţat la un moment dat pentru că vroiam să rămân omul care iese în stradă. USR, pentru că acest partid a coincis cu valorile pe care eu le împărtăşesc. Deasemenea pe această cale, îi îndemn pe toți cetățenii care vor să schimbe ceva în comunitate, să se implice în politică, doar asa putem schimba lucrurile

Nordist : Am înţeles că ai fost la o întâlnire cu vicele Ştefan, întâlnire la care administraţia vroia să ia pulsul societăţii civile în ceea ce priveşte modernizarea Parcului Cancicov. Cum ai ajuns să fii tu chemat la acea întâlnire şi cum s-a derulat ea?

Cernic Sebastian : Viceprimarul Ştefan m-a văzut la una din şedinţele CL la care am participat, una în care se discuta despre modernizarea Parcului Cancicov, acolo unde am discutat la un moment dat cu arhitecta municipiului, Diana Marin. La acel protest denumit “Facem duş la primărie”, la care am participat, am primit un telefon de la Dragoş Ştefan, invitându-mă să iau parte la o discuţie legată de modernizarea Parcului Cancicov. La acea întâlnire mi-am exprimat încă o dată dezacordul în ceea ce priveşte forma dorită a Parcului Cancicov. Nu m-am dus în numele societăţii civile şi nu am pretins acest lucru în timpul prezenţei mele acolo.

Nordist : Ca în orice familie, mai există şi divergenţe. În familia #rezist au apărut aceste divergenţe în urmă cu câteva zile în ceea ce priveşte administrarea paginii Rezist în Bacău. De fapt cum a luat naştere aceasta pagină?

Cernic Sebastian : Pagina Rezist în Bacău a luat naştere în decembrie 2017, când m-am gândit să creez şi în Bacău un canal de informaţie pentru “curentul” #rezist împreună cu un alt băcăuan. După circa 3 săptămâni am hotărât că e normal să avem ca moderatori înca doi băcăuani, lucru ce l-am pus în practică.

Nordist : Pe pagina Rezist în Bacău, au apărut la un moment dat diferite postari ce aveau semnătura USR. Lucru reclamat de câţiva #rezistenţi care au reclamat cumva implicarea politicului în mişcările de stradă de la Bacău. Cum explici asta?

Cernic Sebastian : Postările respective sunt doar distribuiri ale celor de la USR, postari ce nu conţin decât lucruri legate de acţiunea civică #farapenaliinfunctiipublice, acţiunea este susţinută de USR dar iniţiată de mai multe organizaţii, deci nu e o propagandă USR. Mişcarea #rezist e cu siguranţă în acord cu această iniţiativă, aşadar nu cred că e deplasat acest tip de distribuire. În plus au fost distribuite şi postari făcute de cei de la PNL care aveau ca şi interes comun ideile mişcării #rezist. Cei din #rezist nu mai vor penali în funcţii publice, lucru declarat public, aşadar nu consider că USR a furat identitatea acestei pagini.

Nordist : Doi dintre moderatorii #rezist au reclamat la un moment dat scoaterea lor de pe pagină. Tu, ca administrator poţi explica de ce s-a întâmplat asta?

Cernic Sebastian : Din cauza lipsei de contribuție, a fost diminuat din rolul lor în pagina. După ce am fost scos din lista lor de facebook, mi s-a părut normal, atât timp cât nu mai împărtăşeam aceleaşi opinii, să-i scot din rolurile de moderatori.

Nordist : Ne poţi spune dacă mai sunt noi membri USR din rândul mişcării #rezist?

Cernic Sebastian : Din ceea ce cunosc eu, nu ştiu să mai existe membri în acest partid. Cel puţin nu din cei pe care i-am cunoscut în stradă.

Refuzând să răspundă la ultimele întrebări, motivând că nu-i avizat pentru a răspunde, am îndrăznit să-l contactez pe dl. Viziteu. A făcut-o fiind deschis la dorinţa mea şi mi-a oferit răspunsurile următoare:

Nordist : Cândva, la ieşirile în stradă, toţi #rezistenţii vorbeam despre interzicerea asocierii acestei mişcări cu vreun partid politic, indiferent care e el. Recent, aţi apărut în poză cu protestatarii din Bacău. Aţi avut un motiv anume?

Lucian Viziteu : Am fost în stradă ca simplu cetăţean, un drept pe care îl avem cu toţii, imaginea mea acolo neavând caracter politic şi neafişând altceva decât dezacordul cu ceea ce se întâmplă vizavi de legile justiţiei, zilele astea.

Nordist : Intrarea în USR pare să fie un lucru extrem de dificil, statutul partidului vizând câteva criterii pe care unii le reclamă ca fiind neconstituţionale. Poate sau nu oricine să se înscrie în partid?

Lucian Viziteu : Lucian Viziteu : Statutul e ceea ce defineşte regulile de funcţionare a unui partid politic. Statutul USR are mai multe reguli ce ne asigură punerea în aplicarea a idealului nostru de a face politică altfel. Nu acceptăm traseisti politici sau oameni certați cu legea. Acest lucru e perfect legal şi cei care au astfel de situatii pot rămâne simpatizanţi (in timp se pot oferi dispense dar de la un nivel ierarhic mai inalt). Ultima oară când am verificat filiala USR Bacău era cea mai mare numeric dintre filialele din Moldova si în primele 6 filiale judetene din provincie. Până la finalul anului ne-am propus să creștem cu aproximativ 30% și să mai deschidem 5 filiale. Așteptam alături de noi orice om de bună credință, care nu a mai făcut politică, și vrea o schimbare reală. www.usr.ro secțiunea Înscriere

Nordist : Am citit un comunicat de presă al USR în care se stipula dorinţa de a se alia în lupta împotriva actualei coaliţii cu partidul lui Dacian Ciolos, RO+. Dacă am perceput bine acest lucru, până în ce punct se doreşte această alianţă?

Lucian Viziteu : Deocamdată acest partid nu există, el e practic un ONG care are valori comune cu USR. Împărtăşind aceleaşi idei, gândim că e normal să avem o alianţă pentru că societatea românească are nevoie de aceste lucruri. Vor fi întâlniri, dezbateri şi discuţii în urma cărora e posibil să existe şi ceva semnat în acelaşi sens. Timpul va rezolva şi acest aspect.

Lasă un răspuns