Oare România se va pregăti vreodată de un mare cutremur?

Probabil că mulți cititori de pe acest site își amintesc de cel mai mare cutremur din România. Acesta a avut loc pe 4 martie 1977 la ora 21:22:22, la o adâncime de 100 km având magnitudinea 7.2 Mw.

Biserica Enei – 1977. Foto: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”

Pe atunci, însă, nu existau sisteme de avertizare timpurie a oamenilor cu privire la dezastrul ce avea să urmeze. Totuși, România nici în ziua de azi nu are.

Japonia. O țară intens dezvoltată din punct de vedere economic, care se pare că ne-a luat-o înainte cu vreo 50 de ani. Japonia și-a implementat propriul sistem de detecție a cutremurelor.

Imagine similară

Așa arată o alertă de cutremur in Japonia.

Transmisiunile live sunt întrerupte, se aud de două ori niște zgomote care le atrag atenția, iar pe ecran apare următorul mesaj: ”Aceasta este o avertizare timpurie a cutremurului. Vă rugăm să vă pregătiți pentru zgălțăieli puternice”, urmând ca prezentatorii să intre în direct și să repete același mesaj, precum si zonele afectate unde se va produce seismul. (Asta în cazul unor seisme peste 5 grade)

Aici avem un exemplu al Alertei Timpurii a Cutremurului (EEW), cu subtitrări în engleză.

 

Oare la noi se poate implementa așa ceva? Se poate, dar nu se vrea! Știu, știu, multi dintre voi veți aduce în discuție sirenele acelea minunate de pe blocuri de le fac teste ăștia în fiecare miercuri de la începutul fiecărei luni. Dar este o mare diferență: Japonia are peste 4.235 de seismometre, unde, dacă acestea depisteaza unde P, Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) emite automat un semnal de alarmă pentru televiziuni, posturi radio, internet și telefonie. Iar la noi? Pentru a putea alerta populația, tâmpeniile alea de sirene sunt acționate manual. Deci, imaginați-vă un scenariu: 3 dimineața, nea Costel (administrator de bloc) e brusc trezit din somn de un cutremur. Până se încalță, până urcă pe acoperiș buimac de somn (se mai și împiedică de prag la ieșire) să pornească sirena aia tâmpită, deja cutremuru se termină de mult…

Imagine similară

Ca să nu mai aducem în discuție și faptul că Japonia mai are un sistem mișto: dacă se emite o avertizare de Tsunami, JMA emite un sunet care pornește TV-ul si Radio-ul, chiar dacă acestea sunt închise! Tare, nu?

Lasă un răspuns