Poşta Română se îndepărtează de stupul cu miere. Pensiile vor veni din 2019 doar pe card!

Citesc despre pensii. Nu gogomănia dublării lor aşa cum e preconizată de tanti Olguţa ci modul de ridicare. De anul viitor spunem la revedere Poştei Române în ceea ce priveşte distribuirea pensiilor. Trecem la o nouă etapă în care nea Gheorghe din Spria, de exemplu, îşi va putea ridica pensia doar de pe card.

Dacă ne gândim ca nenea locuieşte la vreo 40 km de oraş şi că nu are un bancomat la dispoziţie din care să-şi extragă banii ce reprezintă pensia, e cam nasol. Adică va trebui să meargă la oraş lună de lună pentru acest lucru. Ministrerul Finanţelor a gândit acest lucru datorită sumelor fabuloase plătite Poștei Române și băncilor pentru livrarea pensiilor lunar. Concret, din cele peste 13,7 milioane de lei, total plăți de funcționare, 9 milioane de lei reprezintă taxe și comisioane pentru transmiterea prin poștă sau prin bănci a drepturilor de asigurări sociale către beneficiari. Din bugetul asigurărilor sociale, 12 milioane de lei, 7,6 milioane de lei reprezintă tot astfel de comisioane, la care se mai adaugă 1,3 milioane de lei suportați de bugetul de stat.

Şi totuşi Poşta Romană a trecut şi trece prin perioade extrem de dificile. Mereu pe pierderi. Sistemul mafiot a atins şi aceasta instituţie din care s-au putut mereu “suge” nişte bani de buzunar fără mari complicaţii. Nu vreau să mă gândesc la viitorul Poştei Române după ce aceşti bani veniţi din livrarea pensiilor nu vor mai veni. Probabil va fi începutul sfârşitului.

Dar nici la pensionarii din zonele rurale nu vreau să mă gândesc. În primul rând că nu-i văd descurcându-se uşor în faţa bancomatului la care n-a “apelat” vreodată, apoi din prisma locaţiilor acestora care sunt aflate la zeci de kilometri distanţă de casele bătrânilor. Vom vedea ce va fi, însă de reţinut e faptul că ministerul a promis comisioane zero la retragerile pensionarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *