Momentul ăla în care rămâi fără ajutor social. Momentul ăla când statul încearcă să-ţi găsească de muncă.

După vreo 5 ore de “rupt” maşina pe drumurile unui judeţ ce face parte din ţara membră a Uniunii Europene pe hârtie, ăsta căruia îi spunem judeţul Bacău, oprim la o poartă oarecare din comuna Răcătău pentru a cere nişte indicaţii.

Maşina cu numere din alt judeţ, neagră ca a celor ce lucrează sub acoperire la SPP, geamuri fumurii ca la maşinile de serviciu ce le au senatorii, atrage atenţia femeii ce ne iese în poartă. Ne priveşte lung, aruncă două-trei priviri la maşină şi începe a ne explica ceea ce noi doream să aflăm. Un copil de vreun an şi jumătate o “necăjea” şi încerca a-i urca în braţe. Soţul era plecat la muncă prin pădure că “au nevoie de bani, n-au de ales”, după cum explică ea.

Apoi brusc intra în discuţie un subiect sensibil şi pe placul meu. Ajutoarele sociale. Văitându-se de situaţia financiară, o întreb dacă are ajutor social. “Tocmai de aia sunt aşa necăjită acum, tocmai mi-au tăiat ajutorul social şi nu înţeleg de ce. Stau şi mă chinui să cresc pe nepotul meu că maică-sa lucrează la Bacău şi ăştia mi-au tăiat ajutorul. Dar ce nu înţeleg e faptul că lui bărbată-miu nu i l-a tăiat. Şi la 44 de ani unde să mă mai angajez? Că-s nebuni ăştia, m-au obligat să merg la cursuri de formare profesională”. Rămânem într-o tăcere absolută vreo 20 de secunde apoi o întreb câţi copii are. “Mai am o fată la facultate şi ne e tare greu” îmi spune femeia.

Peste drum locuieşte familia Tigancea, oamenii ăia care n-au cerut şi nu au ajutor social şi trăiesc din munca şi din 164 lei alocaţie. Şi mă gândeam de ce ăia nu s-au plâns.

Şi mă gândeam de ce ar trebui ca noi, cei care contribuim la banii statului, să plătim pentru ca o bunică să stea cu nepotul lui. Şi de ce o persoană de 44 de ani sănătoasă se plânge deja că nu o mai angajează nimeni. “Era dreptul meu şi n-a rămas decât soţul cu dosar de ajutor în continuare”, îmi spune în continuare femeia. “Dragnea ăsta a înnebunit de tot” sunt ultimele cuvinte “delicioase” ce sunt scoase din gura femeii.

Lasă un răspuns