STP nu intră-n viteză. Autobuze noi, metehne vechi.

Alte 5 autobuze Iveco Crossway LE City cu motorizare EURO 6 au ajuns în dotarea TP Bacău. Urmează să le fie montate validatoarele, să le seteze display-urile şi apoi vor intra pe trasee!
Despre autobuzele vechi, care nu au climă: acestea vor fi casate.”
Aşa sună informaţia ce am găsit-o ieri la un amic de-al meu, pasionat de autobuze. Bun. Asta-i mereu o veste bună, chestia cu autobuze noi ce au confort şi siguranţă mai multă decât cele vechi. Dar n-a pus nimeni problema altfel, anume felul în care gestionează STP bunul mers al transportului public în Bacău.
Prin comentariile postării văzute sunt lucruri reale, lucruri ce ar trebui revizuite de conducerea ăstora. Faptul că dacă circuli cu autobuzele STP şi n-ai centură sau bocanci cu magneţi, rişti să te dea cu capul de toate geamurile, că ăştia calcă pedalele ca la tractor. Mulţi nu realizează că transportul în comun are ca “marfa”, oameni nu cartofi.
Intrarea în alveole, pentru cei mai mulţi şoferi de autobuz de la STP, e de domeniul fantasticului. Ori n-au auzit de regula asta, ori nu se descurcă să “tragă” ditamai autobuzul în spaţiul special amenajat ori nu vor. Că unii îmi vor spune de faptul că multe alveole sunt pline de cocalari ce au parcat pentru a-şi cumpăra un covrig, nu ţine. I-am urmărit atent de multe ori pe ăştia şi se simt mai comozi dacă trag “în staţie” pe prima bandă, astfel blocând circulaţia şi aşa greoaie. Băieţi, alveolele sunt doar pentru voi. Încercaţi nu fiţi timizi.

STP ar trebui să se ocupe de acele staţii de transport în care ar trebui să avem puţin confort pentru timpul în care aşteptăm un autobuz. Nu Primăria ar trebui să se ocupe atât timp cât STP încasează profitul pentru transportul în comun.
Populara linie 14 e absolut “cenzurată” de posibilitatea de a avea un transport public în condiţii normale. Că ai un autobuz pe oră, câteva ore dimineaţa şi alte câteva după amiază nu motivează. Orientarea către nişte trasee ce ar trebui gândite de cei de la compartimentul Dezvoltare (dacă există la ei aşa ceva) ar fi absolut necesar.
Că n-ai de unde cumpăra un bilet în multe staţii de autobuz şi că te izbeşti de “mofturile” majorităţii şoferilor când apelezi la ei, nici nu mai vorbim. Parcă le-ai cere bani, bătându-le la uşa personală. Ăştia nu-s învăţaţi să se poarte frumos cu cei care-s plini de bun simţ şi doresc să-şi cumpere bilet, probabil că nu-s bonificaţi pentru biletele vândute pe traseu.
O mare problemă ridicată des de băcăuani e aspectul următor. Plecarea în coloană de la capăt de linie F.N.C, în formaţie de 3-4 autobuze, de parcă s-ar teme să plece singuri pe traseu, parcă s-ar teme de tâlharii de prin staţii. Pleacă în coloană şi circulă cu câte 5-6 călători pentru ca apoi să lase staţiile în aşteptare lungă până să mai pornească o “coloană”. Zilele trecute existau plângeri cum că s-a stat o oră în staţie, moment în care 4 autobuze au venit brusc, unul după altul. Cineva se ocupă de gestionarea traficului acestor autobuze? Pe acele panouri ale STP din staţiile de autobuz se menţionează un interval de 3-5 minute, niciodată respectat din diferite motive, dar nicidecum din cauza călătorilor care-şi plătesc bilet sau abonament.
Aţi păţit vreodată să circulaţi cu un autobuz STP care merge cu o viteză medie de 20km/h? Chiar ieri mi s-a întâmplat. Omul parcă număra liniile discontinue sau nu mai intra-n altă viteză superioară. În cazul ăsta faci circa 30 de minute de la Parcul Trandafirilor până la Orizont. Dezolant.
Vestea că vin autobuze noi nu poate fi neapărat benefică călătorilor fără rezolvarea şi celorlalte probleme.

Lasă un răspuns