Alarmarea populaţiei o dată pe lună. Un fâs ce deranjează liniştea cetăţenilor şi atât.

“În data de 05.12.2018, între orele 10:00-11:00, se va desfăşura, în Bacău, exerciţiul lunar de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Scopul acestui exerciţiu îl constituie obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică, precum şi pentru antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei, prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

La nivel local, preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă vor primi de la dispeceratul I.S.U.J. Bacău un mesaj tip SMS, cu o notificare despre situaţii de urgenţă. Mesajul va fi transmis folosindu-se marcajul „EXERCIŢIU” la începutul şi sfârşitul acestuia.

Imediat după primirea mesajului şi confirmarea primirii acestuia, preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă (primarul sau înlocuitorul legal al acestuia) va dispune punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare a populaţiei şi transmiterea semnalului în funcţie de tipul pericolului specificat în SMS.

Vă rugăm să nu intrați în panică, acesta va fi doar un exercițiu.

Va fi doar un fâs alăturat altor sute de fâsuri în ceea ce priveşte “alarmarea” populaţiei. Am început să ne amuzăm în momentul în care sună “bătrânele” sirene şi nimic nu se-ntâmplă. Un exerciţiu în timpul căruia autorităţile îşi văd de treburile zilnice, băcăuanul îşi vede de treabă la job, liceeanul îşi vede de ţigara lui “trasă” rapid în fumoarul din curtea şcolii în pauza de 10 minute, piţipoancele îşi aşteaptă “prada” pe canapeaua din incinta mall-ului şi băbuţele fac zeci de kilometri prin marketuri fără să cumpere nimic.

Un astfel de exerciţiu îl poţi face o singură dată pe an şi e deajuns. Dar să-l faci angrenând autorităţile şi populaţia într-un program specific şi explicând detaliile exerciţiului. Cică după “semnalul” ăstora în măsură să anunţe pericolul, “preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă (primarul sau înlocuitorul legal al acestuia) va dispune punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare a populaţiei” Băi, eşti nebun? Şi cum sunt eu “anunţat”, “alarmat” sau orice alt cuvânt “colorat” scris de ăştia?

Un fâs ce deranjează liniştea populaţiei, nimic mai mult…

 

Lasă un răspuns