Casa Vasile Alecsandri va fi cumpărată de Consiliul Judeţean!

Pe strada George Apostu se află casa ce stă să se dărâme din clipă în clipă. Are o istorie controversată şi se certifică, cum că a fost o proprietate a poetului Vasile Alecsandri. Apoi, gen. Dragomir Badiu a cumpărat proprietatea şi a înființat primul așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”.

Clădirea a fost naționalizată, înscrisă în lista monumentelor istorice, a găzduit o grădiniță, iar după 1990 a fost retrocedată Floricăi Urziceanu, fiica generalului.

În anul 2000, Info-Terra a cumpărat casa de la general, firma aparținând cetățeanului italian Mario Maggi, care a lăsat-o în paragină. Noul proprietar dorea să o vândă, motiv pentru care a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric. În primăvara acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de M. Maggi. Casa fiind scoasă la vânzare, instituțiile statului au fost invitate să-și exercite dreptul de preempțiune.

Pe 18 decembrie 2017, Consiliul Județean Bacău a aprobat proiectul privind exercitarea dreptului de a avea întâietate la cumpărare şi au început negocierile. Preţul final a ajuns la 132.000 de euro cu tot cu teren. Se speră totodată ca sfârşitul de an să poată găsi CJ ca proprietar al clădirii şi apoi să înceapă preocedurile de recondiţionare. Ultimul pas ar fi ca valoarea de cumpărare să fie aprobată în plenul CJ Bacău, apoi, cu altă hotărâre, aprobată rectificarea prin care suma va fi inclusă în buget.

Lasă un răspuns