Ţi-a aghezmuit popa motorul maşinii? Nu? Prezenţă scăzută la cozile Bobotezei.

Sărbătoare creştină mare. Botezul Domnului e fără doar şi poate o mare sărbătoare. Lăsând la o parte însemnătatea acestuia şi coborând la nivelul popilor, deja e plin facebook-ul de caterincă pe seama hainelor aurite din “bunătatea” enoriaşilor cu(minţi).

În primul rând, observ că azi a fost linişte totală în curtea bisericilor din oraş, o linişte ce a putut fi păstrată de puţinele persoane prezente la cozile formate. Ceva s-a întâmplat, probabil că familia tradiţională a lovit rău în biserică. A fost cam acelaşi procent ca la votul din octombrie, 10% din populaţie. 1 din 10 mai popular spus. Probabil că o singură duduie de pe scara blocului a fost “delegată” să aducă aghiazmă de la caneaua butoaielor aşezate frumos în curtea bisericii.

Am trecut pe la 6 biserici în drumul meu făcut azi, unul de 1,4 kilometri după cum mă notifică Google. Şi cică nu-s destule biserici. Să lăsăm subiectul ăsta pentru altădată, acum vorbim de prezenţa duduilor la butoaie. Slab. M-am buricat ieri cu acele cozi interminabile de la Bobotează, alea din anii trecuţi, cu datul din coate şi cu înjurăturile adresate “colegului” de rând. Am dat greş, azi a fost întradevar linişte, doar câteva persoane erau prezente în curţile bisericilor. Probabil frigul, vremea rea sau preocuparea ăstora cu shopingul în market s-a suprapus cu prezenţa la biserică. La difuzoare auzeam la un moment dat, “daţi mai departe din credinţa voastră şi din tradiţia Botezului, copiilor voştri şi nepoţilor voştri”. Frumoase vorbe, dar nu ştie popa că acei copii şi nepoţi muncesc şi fac studiile în ţări străine de mulţi ani? Părinţii nu mai pot transmite din tradiţia pupatului de moaşte pentru că aceşti copii şi-au deschis mintea şi trăiesc ca minoritate într-o “mare” formată dintr-un amalgam de religii. Aceeaşi credinţă.

Dumnezeu e acelaşi şi credinţa fiecăruia în El e la fel în sufletul fiecăruia dintre noi, nu poţi să te schimbi de-a lungul vieţii, “ochii” încruntaţi sunt oarecum prezenţi la gesturile popilor ce nu-şi mai pot stăpâni lăcomia şi atât. Nu a vorbit nimeni împotriva lui Dumnezeu dintre toţi ăştia care nu mai au încredere în slujitorii biserici.

Dintre multele clipuri comice văzute pe net, unul anume mi-a stârnit hohote de râs. Unul în care gestul nu-i nou, cel puţin pentru mine, dar care întruchipează prostia omenească, idioţenia ăstora care “respira” credinţă. În comuna Tătăruşi, popa Dînila-i foarte cunoscut, la fel şi scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului. Dar mereu m-am întrebat cum reuşeşte să împrăştie prostia printre enoriaşi. Tot eu am avut şi răspunsul. Incultura, lipsa de carte şi inteligenţa scăzută a celor care consideră că adusul plocoanelor la biserică poate ierta păcate şi te poate duce direct în Rai.

Azi dimineaţă, într-un live făcut cu simţ de răspundere pe pagina unui enoriaş, văd la un moment dat cum popa ăsta iese din curtea bisericii, acolo unde merţanele şi bemveurile erau încolonate frumuşel la poartă şi începe a stropi cu aghiazmă motoarele. Da, motoarele pentru că enoriaşii au deschis repejor capotele maşinilor cu mulţi cai putere. Mă gândesc că automat ITP-ul se prelungeşte, consumul de carburant se reduce la jumătate şi emisiile de noxe aproape că dispar. Mândri că au maşinile sfinţite, ăştia tembeli au putut face o donaţie “simbolică” bisericii. Probabil că n-au gândit şi alte opţiuni. Periuţa de dinţi, făcăleţ, sapa şi hârleţul, clanţa uşii sau alte lucruri. Ar fi fost o chestie. Vă imaginaţi că maşinile alea nu vor mai fi implicate în accidente rutiere? Dar există o problemă, cică nu-i bun să le bage-n spălătoria auto că se ia “sfinţitul”.

Tare faza asta pe care doar popa Dănilă o putea face cu atâta pasiune. Mă gândesc că mai sunt doar câţiva încuiaţi în parohia ăstuia, fapt ce mă face să sper. Să sper a nu mai vedea atâta prostie.

Lasă un răspuns