Adăpostul de câini e lagăr de exterminare? Strada ce e? Teatru de război? Legea junglei?

În 2015, în adăpost erau 2.100 de câini. 1.708 au fost capturaţi în 2014, 360 au fost adoptaţi şi 1200 sterilizaţi. Potrivit datelor, în 2015 s-au cheltuit 235.713 lei pentru funcţionarea adăpostului. Mai multe persoane au fost muşcate de câini în ultimele luni, ajungând la spital cu răni grave.

În februarie 2018, drumul lung şi plin de pupături, de dosuri evident, continuă pentru Merticariu pe orice plan. Asta cu adăpostul de câini era tocmai potrivită pentru cel ce avea să devină tartor la SSPM, pentru că devenise profesionist în pupincureală. Şi povestea ăsta nişte idioţenii de nici el nu le credea. Aducea imagini nemaipomenite din interiorul Adăpostului, clipuri atent selecţionate. Condiţiile excepţionale din adăpostul condus cu mână de fier de Pâncescu era prezentat ca ceva ireal pentru România. Oricum, din spusele ăstora, adăpostul e practic cel mai mare din ţară.

Filma şi fotografia ăsta micu’ cum mâncau bine câinii, ce cuşti de clasa întâi are Adăpostul şi ce “dragoste” le oferă burtosul şef. În realitate, în presa naţională apăreau imagini inedite din acest adăpost, unele ce prezentau locaţia ca şi mare lagăr de exterminare a patrupedelor. Pâncescu şi Merticariu, nu şi nu. Totu-i superb!

Merticariu. 2018 februarie

Firma de casă, Contact Plus, primea rapid un contract baban ce prevedea construirea unor acoperişuri pentru cuştile ce stăteau în câmp. 4 miliarde lei vechi.

Cateva boxe au fost acoperite, majoritatea stau in camp deschis.

“După ce sunt strânşi de pe stradă, câinii sunt aduşi în adăpostul public de la Nicolae Bălcescu. Sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi hrăniţi cu mâncare diversă, în funcţie de starea de sănătate, dimensiune şi vârstă.” Rahat cu apă rece. Nu poate crede nimeni că acei câini sunt hrăniţi în funcţie de starea de sănătate şi de vârstă. Pe cine încearcă ăsta să prostească? Toţi maidanezii stau efectiv la un loc, ei fiind hrăniţi laolaltă fără vreun criteriu de genul ălora care sunt explicate. Se mănâncă între ei şi duc o luptă dură pentru supravieţuire. Am văzut asta de zeci de ori din interiorul curţii de la Auchan. Fix la 1 metru distanţă. Am privit înmărmurit de multe ori cum o haită de 7-8 câini sfâşiau efectiv pe cel “neacceptat” de şatră. Pupincuriştii ăştia ne vând iluzii.

Adăpostul “mănâncă” milioane de lei anual plus foarte multe donaţii şi totuşi condiţiile sunt cel puţin precare. Dacă e să vorbim de prinderea maidanezilor, nu vedem nimic în teren sau prin presă. Acţiunea de gen nu se mai practică de vreun an. Maidanezii te rup dacă te prind la lăsarea serii prin parcuri sau zonele întunecate dintre blocuri.

Iubitorii de animale sar în sus când vorbesc despre pericolul imens pe care-l prezintă aceşti maidanezi în stradă. Nu e normal fără doar şi poate să avem maidanezi pe străzi. Clar. Că unii idioţi îi abandonează nu-i problema mea şi nici n-am puteresa fac ceva împotriva ăstora. Nu pot sta la pândă. Am alte preocupări legate de familie şi de oamenii din jurul meu. Nu am chinuit vreun câine niciodată şi nici n-aş chinui vreodată însă acest lucru nu mă face mare iubitor de animale. Dacă tot mai multe băbuţe îşi alină singurătatea cumpărându-şi un câine de rasă, nu înţeleg de ce nu iau acasă unul din stradă. Spălat, vaccinat, lesă, hrănit şi gata. Nu are acelaşi suflet prietenos ca cel de rasă?

Maidanezii sunt extrem de agresivi în stradă, în special după lăsarea serii, foarte mulţi băcăuani povestind adesea situaţii din care au ieşit “şifonaţi”. Un iubitor de animale îmi specifică despre faptul că Adăpostul de câini e un adevărat lagăr de exterminare. Ştiu asta! Şi? Să mă apuc eu de făcut voluntariat la adăpost? Să-mi donez salariul pe o lună şmecherilor ce conduc acea locaţie? Să-i iau eu acasă pe ăştia din stradă?

Şi urşii sunt animale şi au tot un suflet ca şi câinele şi alte animale. Când devine violent însă, se iau măsuri, nu-s acceptate în societatea anului 2019 agresivităţile animalelor. Indiferent de situaţie, omul e protejat înaintea oricărei “specii” prezente pe Terra.

Dacă-s lagăre de exterminare, întreb, s-a dus vreun iubitor de animale la Poliţie, Protecţia animalelor sau Primărie pentru a reclama acest lucru? Nu!

Între timp zăresc pe străzile municipiului haite întregi de maidanezi, grupuri de minim 5-6, lucru ce poate deveni extrem de periculos pentru copii, persoane vârstnice sau femei. Aşteptăm să se întâmple o tragedie sau îl rugăm pe Pâncescu să-şi facă treaba şi să-i strângă de pe străzi?

1 comentariu

  1. Florin Răspunde

    Hinghereala este sursa de bani… in Romania au fost cheltuite sume imense, scandalul copilului omoat de caini in Bucuresti a dat apa la moara. Nimeni nu investeste bani in preventie.De ce? Nu ies sumele care sa umple anumite buzunare.Abandonul,este pedepsit prin lege. Sterilizarea obligatorie. Daca s-ar aplica legea nu ar mai iesi banutii

Lasă un răspuns