A dat Dumnezeu cât nu poate duce Piţi! Ninsoarea nu s-a oprit!

Am luat la pas o parte din oraş şi aş vrea să-mi amintesc de când n-a mai nins atât. Ca iubitor al acestui anotimp, e perfect. Mai mult decât perfect. Ca şofer, iadul pe pământ. Dacă ai treburi importante prin oraş, aproape că devine o aventură drumul până la destinaţie şi înapoi.

N-a contat că-i centrul oraşului sau o zonă de la periferie. Imaginea e la fel. Dumnezeu i-a dat ăstuia cât nu poate duce şi pare că încă îi mai dă.

N-ai contract pentru deszăpezire, foloseşti 3 tractoare antice şi de demult plus nişte suflete ce au îngheţat cu lopata în mână şi vrei să ţii piept codului galben. N-ai cum. La ce cantitate de zăpadă a căzut, treaba trebuia făcută din timp, de o firmă pricepută, de mult mai multe utilaje şi tot nu ar reuşi să aducă zona urbană la standarde normale. N-ai cum.

Autoturismele se chinuie să reuşească plecarea de pe loc la semafoare şi intersecţii, unii împing la maşinile ce nu vor să mai răspundă la comenzi, alţii au ajuns de-a curmezişul străzii. Asta-i iarna şi nu-i de glumit. Un autobuz al TPB a ajuns pe la ştirile Pro Tv cu blocajul de la Narcisa, caz în care vreo 20 de oameni au fost filmaţi împingând vehicolul.

Am zărit un utilaj de mici dimensiuni blocat sau defect în Piaţa Tricolorului. Parcă şi ăsta se încăpăţâna să facă ceva treabă. De la Orizont până la Statuia lui Ştefan cel Mare, am zărit 3 tractoare cu plug, 2 camioane cu lamă, 3 utilaje de mici dimensiuni ce lucrau pe trotuare şi vreo 20 de muncitori ce-şi suflau în mâini de frig, cu lopata sub braţ. Unul ce era şeful echipei de muncitori la lopată observase că fotografiez şi începuse brusc să ţipe la două femei: “Ce e aici Margareto? Trebuia să fie lună aici şi uite că oamenii se chinuie. Mă întorc în 5 minute şi vreau să fie curăţată aleea”. La finalul textului, îmi trase o nouă privire să vadă dacă l-am auzit. Îmi venea să-i spun ceva dulce pentru a-i transmite lui Piţi. Ce să faci cu 3 lopeţi la miile de metri cubi de zăpadă de pe aleile din centru?

Zeci de oameni aşteptau îngheţaţi un autobuz ce parcă nu mai venea, în staţiile de autobuz ce aveau alveolele necurăţate. N-au dovedit nici măcar străzile principale. Deja, parcuri, trotuare, alveole şi alte chiţibuşuri e ceva ce le depăşeşte mult puterea. În parcările din spatele blocurilor, oamenii se chinuiau de dimineaţă să-şi scoată maşinile. Unii se întrec în pronosticuri: “Jur că a căzut minim 40cm de zăpadă”.

Piţi dă comunicate pe facebook. La ora 10 ne anunţă că ninsoarea se va opri. E ora 15.00 şi îi trage tare. Nici vremea nu ţine cu el. Dumnezeu i-a dat prea mult. Şi nu înţeleg de ce. Pentru că EL ar trebui să ştie cât poate. Extrem de puţin. Incompetent fie că-i vară sau iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *