Obiectiv, Bacău! Observatorul Astronomic „Victor Anestin”

Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Științele Naturii din str. Karl Marx, nr.2, în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută. În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic.

Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929-1993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului.

În iulie 1980 Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. În anul 1991 expoziţia de bază este reactualizată de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziție de astronomie din ţară.

Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu.

Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele lui Victor Anestin.

Victor Anestin

Expoziţia şi Planetariul au fost menţinute permanent în atenţia publicului prin aportul colectivului de specialişti de la Observator.

Numeroasele reuniuni ştiinţifice, mese rotunde şi simpozioane au impus Observatorul Astronomic drept o prezenţă cultural-ştiinţifică notabilă, desfăşurându-şi activitatea ca subunitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Victor Anestin s-a născut în Bacău, a fost astronom amator si este considerat cel mai mare popularizator al ştiinţei din vremea sa. Ziarist român, este autor al primului roman stiinţifico-fantastic din România intitulat „În anul 4000 sau o călătorie pe Venus” (Bucureşti 1889).

Opera sa numără zeci articole şi lucrări de astronomie. Pasiunea sa pentru astronomie reiese şi din cele 27 de romane publicate în care chiar dacă acţiunea se petrece în lumi imaginare, noţiunile de astronomie sunt prezentate subtil cititorului.

Este fondatorul revistei Orion (prima revistă de astronomie din România – 1907) şi al Societăţii Astronomice Române (1907). Între anii 1907 – 1912 a tipărit lunar revista de astronomie „Orion”.

Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural – Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău

În data de 30.09.2014, Consiliul Judeţean Bacău a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Contractul de finanţare nr. 4715 pentru implementarea Proiectului „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural-Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, cod SMIS 13163, din fonduri ale Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1.

Restaurarea s-a finalizat in 31 mai 2016.

Noul corp de clădire, construit în partea de sud a Observatorului, înglobează accesul în construcţia existentă. Pentru comunicarea pe orizontală între cele două corpuri s-a realizat la nivelul parterului, etajelor I și II, câte un gol de trecere. Accesul la sala ecuatorială se face prin o galerie de trecere din construcția nouă spre construcţia existentă a Observatorului Astronomic. Clădirea nouă a fost prevazută cu o scară de acces în 4 rampe şi cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.

Crearea centrelor de informare la fiecare nivel al construcţiei noi şi realizarea sălii ecuatoriale la ultimul nivel al clădirii actuale au condus la realizarea unui obiectiv arhitectural unitar, ce modifică aspectul de prezentare si modernizează expoziţia Observatorului Astronomic.

Sala veche de prezentare cu diamentrul de 8 metri a fost modernizată, incepand cu scaunele comode (45) si inclinate pe spate, pana la cele mai moderne proiectoare digitale ce vor oferi vizitatorilor show-uri digitale cu imagine de mare claritate. Vizitatorul va putea călători în orice punct din Univers, prin intermediul tehnologiei digitale de proiecție. Intr-adevăr, este un proiect unic în România.

Terasa clădirii este dotată cu 2 binocluri ce vor permite vizitatorilor să admire panorama orașului și să observe principalele obiective ale municipiului Bacău și din împrejurimi.

Valoarea totală a proiectului este de 12.834.518,62 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă suma de 9.036.752,57 lei, iar contribuția beneficiarului este de 3.797.766,05 lei. Durata de implementare a proiectului este de 15 luni.

Lasă un răspuns