Planul de Mobilitate Urbană “propune” suma de 98.000 euro pentru modernizarea unei staţii de transport public!

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și, respectiv, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), documente strategice aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Bacău în anul 2017 nu înseamnă decât nişte hârtii pe baza cărora, ăştia din Primărie au de gând să ceară 40 milioane euro nerambursabili din fondurile europene. Că e pe Axa POR 2014-2020, că e cu “dedicaţie” pentru reducerea emisiilor de Co2, nici nu contează. Banii nu vor veni şi vă rog să notaţi acest lucru.

Nu vor veni pentru că Piţi n-are o echipă care să facă proiecte europene şi e dovedit de faptul că la fonduri europene, administraţia are absorbţie 0 euro. Dar dacă mergi spre “fondurile europene” cu dorinţa de a “fura” nişte bani, ai pierdut din prima. Părerea mea e că cei care au calculat costurile din lista proiectelor, au tras întâi pe nas ceva tare, apoi, cu ochii închişi, au tras nişte cifre din “burtă”. Mi-a sărit în ochi o chestie care e negru pe alb, deşi aplaudacii proiectului ar spune că nu cunosc detaliile. Bun, să zicem aşa:

Modernizare 30 de staţii de transport public. Negru pe alb, aşa scrie. În dreptul ei, 2.940.000 euro. Socotim şi ne ies 98.000 euro preţ pe bucată staţie modernizată. Negru pe alb, fără să poată careva cârcoti. Acum încep să compar preţurile. Dacă mă gândesc la modernizarea staţiilor în sensul amplasării unei chestii de genul postat mai jos, preţul maxim găsit pe net e de vreo 8.000 euro.

Dacă mă gândesc că ăştia vor să ridice vreo construcţie supraetajată, cu sală de aşteptare, termopane de ultima fiţă şi cazare peste noapte cu mic dejun inclus, o fi ieşind altceva, dar nici aşa nu prea ies 98.000 euro. La preţul ăsta cumperi 2 apartamente în blocurile “rezidenţiale” şi nu cred că ăştia “amplasează vreo 2 apartamente în fiecare staţie de transport public. Nu cred că poate cheltui ceva pentru alveola deja existentă, nu cred că fac săpături pentru a amplasa staţia sub nivelul solului, nu cred că poate fi ceva cheltuieli de mărimea asta. Şi cu nişte camere pe post de minihotel nu ajungi să investeşti atâta bănet într-o staţie de transport public. La urma urmei ce poţi “construi” sau amenaja pentru călătorii dintr-o staţie? Deci ăştia 98.000 de euro probabil sunt socotiţi cu tot cu parcul auto al T.P.Bacău. Şi dacă asiguri aer condiţionat plus căldură pe timp de iarnă, în nişte module închise, nu poţi ajunge la aşa sume.

Ce nebun şi ce tehnică a folosit Primăria pentru a da “naştere” unor sume atât de mari pentru 10 scaune şi un acoperiş? Să nu ne gândim ca vreun “culoar” pentru nemotorizate, din Centru în Şerbăneşti, o fi însemnând nişte dungi de var şi or costa tot vreo 2 milioane euro. Că fondurile europene nu se aprobă pentru aberaţii. Asta-i singura certitudine!

4 thoughts on “Planul de Mobilitate Urbană “propune” suma de 98.000 euro pentru modernizarea unei staţii de transport public!

  1. Noi am sesizat aceasta risipa de trei zile pe pagina noastră. Mulțumim că nu suntem singurii care urmărim folosirea banilor publici.

Lasă un răspuns