Maternitatea nu aduce profit! Vor rămâne 90 de paturi pentru circa 1 milion de persoane deservite. Medicii au protestat astazi.

Fără discuţie că subiectul scandalului de la Maternitatea Bacău e pe buzele tuturor “specialiştilor” de pe reţelele de socializare. Unde intri, unde mergi, orice site de ştiri deschizi, dai de “măgăria” de la SJB. De ce zic că-i “măgărie”? Pentru că asta e opinia mea.

Cred că am “trecut” pe la Maternitatea Bacău de vreo 8 ori de-a lungul vieţii, nicidecum nu o dată-n viaţă aşa cum ne sugerează Cătălin Grigoriu în postarea în care se chinuie să-şi acopere de vreo vină soţia. E de înţeles, în familie cam aşa stau treburile, în plus asta a şi jurat Cătălin în faţa altarului. Să lăsăm asta, că nu-i grija noastră. Deci, m-am chinuit să-mi socotesc drumurile pe care le-am făcut la Maternitatea Bacău. În astea 8 care mi-au ieşit, absolut de fiecare dată mi-a scos în faţa ochilor o supra aglomerare de mămici ce au născut sau trebuiau să nască acolo. Am întâlnit mămici din judeţul Neamţ, din judeţul Vrancea, Vaslui şi desigur din Bacău. Cu siguranţă declaraţia lui Viziteu Lucian, deputat USR, e perfect adevărată, în speţă cea în care specifică cum că Maternitatea Bacău deserveşte aproximativ 1 milion de persoane dacă e să adunăm populaţia zonelor din care vin mămicile. Plus că aici nu vin doar cele care nasc, aici vin şi femei care au diferite probleme de sănătate ce sunt de competenţa medicilor specialişti de aici.

Conducerea Spitalului Judeţean Bacău a transmis şefilor de secţie din Maternitate o adresă plină de date statistice, indicatori financiari şi de performanţe ai Maternităţii (şi pentru fiecare medic în parte) dar şi o solicitare prin care li se cere un punct de vedere şi o soluţie pentru reducerea pierderilor! Dacă sunt pierderi, înseamnă că ne putem gândi la un management prost făcut. Când s-a făcut modernizarea Maternităţii şi s-au cheltuit 6 milioane de euro, s-a gândit careva la numărul de naşteri, la numărul populaţiei deservite şi alte detalii necesare? Cred că nu, atât timp cât suma a fost îndestulătoare cât să poată alimenta şi alte buzunare.

Dacă serviciile oferite sunt proaste şi clar că e aşa dacă e să întrebăm mămicile ce treg pragul Maternităţii, nu înţeleg de ce trebuie umblat la numărul cadrelor medicale? Nu cumva problema e în managementul făcut de SJB? Nu poţi face o statistică teoretică bazată pe procentele din ultimii ani atât timp cât 1 milion de persoane sunt deservite de 143 de paturi. Cum va fi lista medicilor de gardă după aceasta restructurare? În momentul când ai jumătate din personal, nopţile de gardă se vor înmulţi pentru fiecare medic.

Nu vorbesc şefii de secţie despre fenomenul “şpagă”. Ăla e pertinent şi acceptabil indiferent de statistica ultimilor ani. Dacă sunt prea mulţi medici şi prea multe paturi iar eu am aşteptat cu soţia circa o oră să apară cineva în camera de primiri urgenţe, înseamnă că ceva e putred, dar nu la numărul de medici şi de paturi, ci la modul de organizare. Nu şefii de secţie răspund de acest lucru? Când mămica “bolnavă” stă internată 5 zile şi “alimentată” cu perfuzii, timp în care doctorul de gardă nu apare decât o dată pentru a vedea pacientul, e tot legat de restructurare? Poate cea a mentalităţii. Cine nu-i făcut să poată “duce” meseria, să plece. Sunt medici tineri dornici să-şi facă meseria şi cu siguranţă nu-i rău să fie disponibilizate acele asistente care nu au chef de medicină.

Din punctul meu de vedere, o restructurare a sistemului medical e necesară în toată România, dar asta nu poate fi legată de numărul de medici de care se plâng toţi pacienţii. Dacă doamna Grigoriu ne spune şi că nu se primeşte spagă la naşteri, e cireaşa de pe tort. Să declare că în secţia ei nu s-a primit vreun leu spagă şi eu voi fi amuzat maxim. Sunt nişte asistente nesimţite în secţia de Maternitate, asta-i clar, dar soluţia nu e cea prezentată de PSD şi pusă în cârca medicilor de secţii. PSD se spală pe mâini în acest scandal, în linia întâi se vor contraria şi lupta băcăuanii şi medicii.

Adrian Popa, managerul Spitalului judeţean Bacău a declarat pentru Radio Easy că: „Nu este luată nici o decizie, nu se închide Maternitatea, niciun pacient sau cadru medical nu are de suferit şi nici nu va avea în viitor. Există un material făcut de un şef de secţie, care îşi propune o eficientizare. În acest moment sunt câţiva indicatori care depăşesc limitele naţionale, unul din acestea fiind acel indice de utilizare a paturilor care este sub media naţională, şi cel de-al doilea – cheltiulelile depăşesc veniturile pe care maternitatea le produce.”

Îl contrazice însă Pletea Adrian, lider sindical care a ţinut să declare pentru Radio Easy ca: „Restructurarea a fost propusă pe nişte indicatori de performanţă care nu se regăsesc în cifrele pe care le ştim noi şi care sunt oficiale.”

Vor rămâne 90 de paturi. Destul pentru zonele acoperite? Sunt zile în care Maternitatea e supra aglomerată şi nu se va putea face faţă. Vom aduce paturile înapoi de la Cardiologie, de exemplu? Cică Maternitatea nu aduce profit cât cheltuie. Ipocrizie. O secţie medicală trebuie să aducă profit? O fi vreun SRL al medicilor care lucrează şi în privat. Cum lucrează şi dna Grigoriu, dar are libertatea asta. Sistemul de sănătate din România e susţinut de statul român din banii cetăţenilor, parcă. Am văzut-o pe doamna Stoian la protest pe scările Maternităţii şi recunosc că nu mi-a făcut plăcere.

Astăzi voi lua legătura cu doamna ministru Sorina Pintea. De situația Maternității Bacău depind mii de familii.
Una din cele două secții a Maternității Bacău urmează să se închidă, conform conducerii Spitalului Județean. Vestea am aflat-o de la o echipă de medici. Trebuie să știți că Maternitatea Bacău deservește aproape 1 milion de cetățeni, având un grad de importanță regional, aici ajungând și cazurile mai complexe din județul Vrancea, pe lângă cele din Bacău. Închiderea unei secții pune în pericol direct viitorul multor familii din cele două județe.

După ce nu a asigurat vaccinul antigripal, aflăm pe final de iarnă că PSD vrea să pună locuitorii din județele Bacău și Vrancea să și aștepte la coadă la naștere. Nu înțeleg de ce s-au investit 6 milioane de euro în modernizarea Maternității” a declarat azi Lucian Viziteu, deputat USR.

1 thought on “Maternitatea nu aduce profit! Vor rămâne 90 de paturi pentru circa 1 milion de persoane deservite. Medicii au protestat astazi.

Lasă un răspuns